Του Τάσου Θεοφίλου
Οι κρατούμενοι σε όλες τις ΗΠΑ έχουν κληθεί να συμμετάσχουν σε μια σειρά κινητοποιήσεων ενάντια στην καταναγκαστική εργασία, στην διεκδίκηση αλλαγών στο σύστημα αναστολών, στην λειτουργία των φυλακών, σε ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, στις καλύτερες παροχές υγείας καθώς και στην μείωση της επιβολής απομόνωσης.
Η 13η Τροπολογία του Συντάγματος των ΗΠΑ η οποία το 1865 επικύρωσε τον τερματισμό της δουλείας προβλέπει ότι απαγορεύεται η καταναγκαστική εργασία εκτός και αν αυτή είναι η ποινή που επιβλήθηκε σύμφωνα με τον νόμο. Αυτή η τροπολογία του Συντάγματος των ΗΠΑ αποτελεί στην ουσία τόσο την συνέχιση της δουλείας μέσω της ποινικής καταστολής και του σωφρονιστικού συστήματος, όσο και την βάση του φυλακοβιομηχανικού συμπλέγματος στις ΗΠΑ.
Αξιοποιώντας αυτήν την Συνταγματική πρόβλεψη οι ιδιωτικές βιομηχανίες συνάπτουν συμβόλαια συνεργασίας με τις φυλακές, προκειμένου να εκμεταλλευτούν την εργατική δύναμη των κρατουμένων, αποκομίζοντας συνολικά κέρδη δυο δισεκατομμυρίων δολαρίων το χρόνο την στιγμή που οι κρατούμενοι εξαναγκάζονται να εργάζονται σε κάποιες πολιτείες για 17 σεντς την ώρα ενώ σε άλλες, κυρίως του Νότου, χωρίς καθόλου μισθό, με την αιτιολογία ότι καλύπτουν τα έξοδα φυλάκισης τους όπως διαμονή, διατροφή και είδη πρώτης ανάγκης. Οι συνθήκες εργασίας φυσικά είναι απαράδεκτες με υπερωρίες, χωρίς ασφάλιση και χωρίς εργασιακά δικαιώματα.
Μια από τις συνέπειες του φυλακοβιομηχανικού συμπλέγματος είναι ότι η πολιτεία επιδιώκει να κρατάει τον αριθμό των κρατουμένων σε υψηλά ποσοστά, αυστηροποιόντας τη νομοθεσία και αυξάνοντας τις ποινές προκειμένου να υπάρχει σε αφθονία αυτή η τόσο προσοδοφόρα εργατική δύναμη.
Χάρη σε ένα δίκτυο επικοινωνίας που έχει αναπτύχθεί, οι κρατούμενοι όλης της χώρας είναι ενημερωμένοι και έτοιμοι να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση δίνοντας της πανεθνικές διαστάσεις.
Η ημέρα για την οποία οργανώνεται η πανεθνική απεργία κρατουμένων είναι η 9 Σεπτέμβρη. Την ημέρα δηλαδή της 45η επετείου της εξέγερσης στις φυλακές Άττικα.
Οι διοργανωτές δηλώνουν πως δεν απαιτούν μονάχα την κατάργηση της καταναγκαστικής εργασίας στη φυλακή αλλά ότι θα την σταματήσουν μόνοι τους οι κρατούμενοι, αφού η βιομηχανία δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς την εργασία τους.
Οι απεργοί κρατούμενοι ζητάνε την στήριξη της κοινωνίας δηλώνοντας πως αν έχουν την προσοχή και την στήριξη της θα καταφέρουν να ακουστούν και καταλήγουν πως η δύναμη τους είναι η αλληλεγγύη.
Από το 2010 υπάρχει σειρά κινητοποιήσεων στις φυλακές των ΗΠΑ που αφορούν είτε στην κατάργηση της απομόνωσης, είτε στην βελτίωση των συνθηκών κράτησης, είτε την βελτίωση των συνθηκών και αμοιβών εργασίας και περιλαμβάνει από απεργίες πείνας και απεργίες εργασίας μέχρι εξεγέρσεις.