Η “Σεμπρεβίβα” είναι μια νέα πολυθεματική πολιτική συλλογικότητα του α/α/α χώρου, με σημείο αναφοράς τα Γιάννινα. Με αφορμή την εθνικιστική επέτειο της 21ης Φλεβάρη για την “απελευθέρωση” των Ιωαννίνων, η Σεμπρεβίβα προχώρησε σε μια σειρά δράσεων στην πόλη. Ακολουθεί το κείμενο της συλλογικότητας, η αφίσα και τα τρικάκια. Όποιος/α ενδιαφέρεται να έρθει σε επικοινωνία με τη συλλογικότητα μπορεί να το κάνει στο [email protected]
Στις 21 Φλεβάρη 1913 η πόλη των Ιωαννίνων περνάει από την οθωμανική διοίκηση στα χέρια του ελληνικού κράτους. Η συγκεκριμένη μέρα «γιορτάζεται» με μαθητική και στρατιωτική παρέλαση.
Πραγματοποιήσαμε μια σειρά δράσεων ενάντια στους εθνικούς μύθους και την εθνική ενότητα που περιελάμβαναν αφίσα, χιλιάδες τρικάκια και νυχτερινές εξορμήσεις στα σχολεία, ενώ διαταράξαμε και κάποιες από τις εκδηλώσεις της επίσημης διοργάνωσης. Το υλικό της προπαγάνδισης είχε ιδιαίτερη τοπική αναφορά, για αυτό και οφείλουμε –ειδικά στην περίπτωση της αφίσας – να εξηγήσουμε κάποια σημεία του.
Η αφίσα στήθηκε ακολουθώντας το γραφιστικό της επίσημης διοργάνωσης, με σκοπό να παραπλανήσει όποιους τη διάβαζαν, δίνοντας την αίσθηση της αυθεντικής. Να σημειωθεί, βέβαια, πως η διοργάνωση δε χρησιμοποιεί αφίσες για την ανακοίνωση των εκδηλώσεων, αλλά κυρίως τα ΜΜΕ.
Σχετικά με τα πρόσωπα που αναφέρονται ως ομιλητές:
Αλ. Καχριμάνης: Πολιτικό τέκνο του Ε. Αβέρωφ, με καταγωγή από το Μέτσοβο. Επαγγελματίας πολιτικός της δεξιάς παράταξης με θητείες ως δήμαρχος Μετσόβου, μετέπειτα ως νομάρχης Ιωαννίνων και τώρα ως περιφερειάρχης Ηπείρου. Ο ίδιος , όπως και πολλά μέλη της οικογένειας του, εμπλέκεται σε πλείστες επιχειρηματικές δραστηριότητες –επιδοτούμενες από εγχώρια και ευρωπαϊκά προγράμματα-, οι οποίες πολλάκις έχουν απασχολήσει αρνητικά τα ΜΜΕ.
Θ. Μπέγκας: Πολιτικός μηχανικός, πασοκογενής δήμαρχος Ιωαννίνων. Ο πατέρας του υπήρξε και αυτός δήμαρχος (1975-1978).
Μητροπολίτης Μάξιμος: Η μητρόπολη Ιωαννίνων διαχειρίζεται το κληροδότημα του Γεωργίου Σταύρου, πρώτου διοικητή και ενός εκ των ιδρυτών της Εθνικής Τράπεζας. Ο προηγούμενος μητροπολίτης, Θεόκλητος, διατηρούσε θέση στο ΔΣ της τράπεζας. Αρκετά από τα χρήματα που ετησίως προκύπτουν ως κέρδη στις ενορίες, προορίζονται για αγορά νέων μετοχών της τράπεζας.
Δ. Σωτηρίου: Εισαγγελέας πρωτοδικών Ιωαννίνων. Ακραιφνής θεούσα και κυνηγός του ντόπιου κινήματος. Εμπλέκεται στις εκκενώσεις της κατάληψης Αντιβίωση, της κατάληψης Acta et Verba και σε υποθέσεις συντρόφων/ισσών που διώκονται. Τραγική ειρωνεία: η ίδια ανέλαβε και τις διώξεις των 4 αντιφασιστών/στριών που συνελήφθησαν στην αντιφασιστική παρέμβαση της 21ης Φλεβάρη 2017. Ο σύζυγος της είναι πρώην στρατιωτικός εισαγελέας και νυν στρατιωτικός δικαστής στα Ιωάννινα, εμπλεκόμενος σε διώξεις και καταδίκες ολικών αρνητών στράτευσης.
Γ. Βασιλάκος: Αστυνομικός διευθυντής Ιωαννίνων.
Γ. Καψάλης: Πρύτανης πανεπιστημίου Ιωαννίνων, καθηγητής στο παιδαγωγικό τμήμα. Τελευταία πλασάρεται ως ποιητής, κάνοντας χρήση της φοιτητικής ορχήστρας του πανεπιστημίου για τις επίσημες εκδηλώσεις Δήμου και Περιφέρειας. Εντελώς συμπτωματικά, το επίθετο Καψάλης απαντάται σε αρκετές οικογένειες βιρτουόζων οργανοπαικτών της περιοχής.
Ν. Ανδριόπουλος: Διοικητής 8ης Μεραρχίας στρατού, που εδρεύει στα Ιωάννινα.
Ι. Μήτσης: Πρόεδρος εμπορικού επιμελητηρίου Ιωαννίνων και λογιστής στο επάγγελμα.