Παρέμβαση πραγματοποίησε το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών στο κάτεργο της ELPHO (Ελληνική Φωτογραμμετρική ΕΠΕ) μετά από την απόλυση της συναδέλφου αμέσως μόλις δήλωσε άρνηση να δουλέψει, μαύρα, Κυριακή. Η εργοδοσία κάλεσε την αστυνομία προκειμένου να διαχειριστεί την άβολη για αυτήν κατάσταση, μάλιστα δια αντιπροσώπου και όχι με την παρουσία της, παρ’ όλα αυτά η παρέμβαση συνεχίστηκε κανονικά και οι εργαζόμενοι δεν προσήλθαν στην εργασία τους.
Οι ελαστικές σχέσεις εργασίας που εμπεδώθηκαν τα χρόνια της καπιταλιστικής κρίσης ως βασική εργασιακή συνθήκη προκειμένου το Κεφάλαιο να ξεπεράσει τις δομικές αντιφάσεις του, δημιουργούν μια ζωή κόλαση για την εργατική τάξη. Κάτεργα σαν την ELPHΟ είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της συγκυρίας. Τρίμηνες συμβάσεις με προ-υπογεγραμμένη την απόλυση, εργασία τα σάββατα και τις κυριακές, μαύρα, προκειμένου τα αφεντικά να παραδώσουν το έργο και να τσεπώσουν τις επιδοτήσεις. Κι όποιος δεν θέλει, απόλυση σε ελάχιστο χρόνο χωρίς δεύτερη κουβέντα. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά και η ανακοίνωση του σωματείου για τις εργασιακές συνθήκες στη συγκεκριμένη εταιρεία:
-
Εργασία 6 ημερών την εβδομάδα, πέντε ημέρες (καθημερινές) 7ωρο και το Σάββατο 5ωρο.
-
Πρόσληψη με σύμβαση αορίστου χρόνου με τον κατώτατο μισθό και ταυτόχρονη υπογραφή του εντύπου «οικειοθελούς αποχώρησης» για τέλη Μάρτη οπότε και ολοκληρώνεται το έργο.
-
Πρόσληψη με ΔΠΥ για όσους τεχνικούς έχουν μπλοκάκι, για τις ίδιες θέσεις εργασίας. Πληρωμή «με το κομμάτι» που οδηγεί σε ξέφρενη εντατικοποίηση προκειμένου να βγει το μεροκάματο. Για τους «συνεργάτες» η εργοδοσία απαλλάσσεται από την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών ενώ θεωρεί ότι έχει «λυμένα» τα χέρια της όσον αφορά τη δυνατότητα απόλυσής τους στο τέλος του τριμήνου.
-
Αξιοποίηση εξωτερικών συνεργατών για εργασία «από απόσταση» (τηλεεργασία δηλαδή) στο ίδιο έργο με πληρωμή «με το κομμάτι».
-
Απαγόρευση λήψης άδειας για οποιοδήποτε λόγο κατά τη διάρκεια του τριμήνου. Οι εργαζόμενοι για οποιαδήποτε τυχόν απουσία από τη δουλειά υποχρεώνονται να αναπληρώσουν τις χαμένες ώρες δουλεύοντας εξαντλητικές απλήρωτες υπερωρίες τις επόμενες ημέρες.
-
Τέλος ζητήθηκε «προαιρετικά» από τους εργαζόμενους να εργαστούν «αδήλωτα» για τέσσερις Κυριακές ένα επιπλέον 7ωρο έναντι 30 ευρώ την ημέρα. Πρακτικά η εταιρεία θέλησε να επιβάλλει 7ήμερη εργασία.
Είναι φανερό, λοιπόν, πως το περιτύλιγμα της ελαστικής εργασίας όπως κι αν αυτό πλασάρεται (voucher, βοήθεια στους ανέργους, ένταξη στην αγορά εργασίας, κοινωφελή, πρακτική εξάσκηση κ.ο.κ), περιέχει μια βάναυση εκμεταλλευτική συνθήκη για τους εργάτες και ως βασικό στόχο έχει τη μονιμοποίηση της ελαστικής και εντατικοποιημένης εργασίας. Η οποία αποδεσμεύει τα αφεντικά και το κράτος από τις υποχρεώσεις τους, απαιτεί πλήρη υπακοή και άμεση διαθεσιμότητα ανάλογα με τις ανάγκες του κεφαλαίου και πραγματοποιεί μεγάλα κέρδη για το ίδιο. Εμποδίζει, επίσης, τη συνδικαλιστική ανάπτυξη και οργάνωση των εργατών γύρω από τα συμφέροντα, τις ανάγκες και τις αγωνίες τους.
η ανακοίνωση του σωματείου εδώ
Με όπλο την ταξική οργάνωση να σπάσουμε τους εκβιασμούς του Κεφαλαίου