Γράφαμε, σε προηγούμενο άρθρο, πως μερίδα των μικρών-μικρομεσαίων αφεντικών, κυρίως αυτά του εμπορίου βρήκαν, με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, πρόσφορο έδαφος να εκφράσουν τις επιδιώξεις τους να διεκδικήσουν την ύπαρξή τους και τα συμφέροντά τους. Σε ανακοίνωσή της η ΕΣΕΕ ζητούσε την επιστροφή του βασικού στα 750 ευρώ -θέση από τον Ιούλιο του ’12 όπως μας πληροφορεί (μετά και τα εκλογικά ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ) και συμφωνούσε με τη πολιτική της κυβέρνησης στο θέμα αυτό. Τα οφέλη αφορούσαν προφανώς την αύξηση της κατανάλωσης και άρα των κερδών –κατά κύριο λόγο. Βέβαια, η αύξηση του βασικού μισθού δεν ήταν σκέτη, αλλά απαιτούσε, τουλάχιστον στο σχέδιο της ΕΣΕΕ, τη συνδρομή του Κράτους προκειμένου οι ΜμΕ (Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις) να αντέξουν το βάρος του επιπλέον κόστους.
Στον αντίποδα, σε άλλο κλάδο των μικρομεσαίων αφεντικών, η ΓΣΕΒΕΕ με δηλώσεις του προέδρου της στον ρ/σ Κόκκινο την 29η Ιανουαρίου, έκανε ξεκάθαρο πως είναι ενάντια στην αύξηση του βασικού μισθού στα 750 ευρώ για μια σειρά από λόγους. Ο βασικός είναι πως οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να αντέξουν το επιπλέον κόστος. Συμπληρώνοντας πως η αύξηση αυτή θα αργήσει να ‘’γυρίσει πίσω’’ ως κέρδος. Και βέβαια κατέστησε σαφές πως το Κράτος δεν πρέπει να εμπλέκεται στον καθορισμό του βασικού μισθού αλλά αυτό είναι θέμα των ‘’κοινωνικών εταίρων’’.
Εδώ βλέπουμε κάτι το οποίο με τη πρώτη ματιά φαίνεται παράδοξο. Μικρά και μικρομεσαία αφεντικά διαφωνούν όσον αφορά την πολιτική της κυβέρνησης για αύξηση του βασικού.
Οι έμποροι περιμένουν αυτή την αύξηση από το ’12 γνωρίζοντας πως τα οφέλη τους θα είναι άμεσα.
Οι βιοτέχνες είναι αντίθετοι στην άμεση αύξηση του μισθού γιατί αντίθετα με τους εμπόρους χρειάζεται περισσότερο χρόνο να τους επιστραφεί η αύξηση ως κέρδος-με αύξηση της κατανάλωσης. Και αυτό έχει να κάνει κυρίως με την ιεραρχία στην παραγωγική διαδικασία.
Παρ’ όλα αυτά ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕ δεν ήταν καλά πληροφορημένος μιας και η αύξηση του βασικού, όπως τόνισε και η ΕΣΕΕ, πρέπει να πάει πακέτο με μέτρα στήριξης των αφεντικών: φοροελαφρύνσεις, ρυθμίσεις χρεών, τσάμπα εργασία από άνεργους κ.λ.π
Ο κ. Καββαθάς σχολίασε, ωστόσο, πως δεν μπορεί να έχει γνώμη επί των εξαγγελιών της κυβέρνησης, αυτές θα πρέπει να ξεκινήσουν να εφαρμόζονται και τότε θα… δούμε. Και πως σε κάθε περίπτωση, από μόνη της η επαναφορά του μισθού στα 750 μόνο προβλήματα θα δημιουργήσει.
Όλο αυτό το οποίο περιγράψαμε ήταν, ουσιαστικά, η επιφάνεια κάποιων διαπραγματεύσεων μεταξύ των μικρομεσαίων αφεντικών και της κυβέρνησης. Και για του λόγου το αληθές, διαβάζουμε για τις δηλώσεις του υπ. Εργασίας σε τηλεοπτική εκπομπή την 1η Φλεβάρη:
μιλώντας σήμερα το πρωί σε εκπομπή του ΣΚΑΙ προανήγγειλε ότι πρώτα θα δοθούν κίνητρα στις επιχειρήσεις και μετά θα υπάρξει η σταδιακή αποκατάσταση του βασικού μισθού στα 751 ευρώ.
Και στη συνέχεια:
Ο κ. Σκουρλέτης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι εάν αυξηθεί ο κατώτατος μισθός άμεσα θα υπάρξει ένα σοκ στην επιχειρηματικότητα με αποτέλεσμα να υπάρξουν σωρεία απολύσεων. Για αυτό το λόγο το υπουργείο Εργασίας θα περιμένει την ρύθμιση θεμάτων για τις επιχειρήσεις όπως η οριστικοποίηση των κινήτρων για την ρύθμιση των οφειλών των επιχειρήσεων που οφείλουν σε ασφαλιστικά Ταμεία και το Δημόσιο ώστε η αύξηση αυτή να μην τις οδηγήσει σε λουκέτο.
Σαφώς, εμείς δεν θα ‘’κατηγορήσουμε’’ την κυβέρνηση ότι δεν κάνει πράξη τις δεσμεύσεις της γιατί δεν περιμένουμε τίποτα από αυτή, ούτε ότι η αύξηση του βασικού μετατίθεται για όποτε… Γιατί πέρα του ότι γνωρίζουμε πως η ‘’ρεαλπολιτίκ’’ δεν έχει καμιά σχέση με τις προεκλογικές υποσχέσεις, η κυβέρνηση της αριστεράς είναι και αυτή -όπως κάθε κυβέρνηση, κυβέρνηση των αφεντικών.
Τα παραπάνω περιγράφονται προκειμένου να ξεκαθαριστεί πως όταν οι εργάτες εναποθέτουν τις ανάγκες τους σε κάποιο κόμμα, στο Κράτος και την εξουσία, τότε, προηγείται η ικανοποίηση των αναγκών και των συμφερόντων του Κεφαλαίου. Ευθέως ανταγωνιστικών και εις βάρος αυτών της εργατικής τάξης. Όταν αποσύρονται από την ταξική πάλη προκειμένου να βάλουν πλάτη σε μια ”κυβέρνηση της αριστεράς” τότε, αν μείνει κάτι, θα καταλήξει σε αυτούς ως φιλανθρωπικά ψίχουλα -ό,τι ακριβώς είναι η αύξηση του βασικού στα 750, αν και όποτε…
Και είμαστε μόνο στην αρχή του σωσίματος.
Μίσος Ταξικό