Εντάξει, ξέρω. Με τι κάθομαι κι ασχολούμαι… Αλλά πραγματικά, μερικά πράγματα δεν τα καταλαβαίνω.
Το ΚΚΕ κατέθεσε ερώτηση στη βουλή σχετικά, λέει, με την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας και την αμφισβήτηση της εθνικής κυριαρχίας σε κάτι βραχονησίδες στο Αιγαίο, ονόματι Χταπόδια και Μπελάμπιους (ω ναι…). Και εντάξει, να δεχτώ πως το ΚΚΕ από καιρό έχει μετατραπεί σε ένα καθ’όλα αστικό κόμμα, και ως τέτοιο κάνει και τις ανάλογες ερωτήσεις.
Αλλά, δείτε πιο είναι το πρόβλημα. Ενώ η ερώτηση αφορά την εθνική κυριαρχία και τους διακρατικούς ανταγωνισμούς μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας, το ΚΚΕ πρέπει παρ’ όλα αυτά να μείνει πιστό στην αντί-ΝΑΤΟϊκή γραμμή του. Και εντάξει να μείνει, δε λέω, αλλά, πως το κάνει αυτό; Μα με έναν καθ΄όλα παράλογο συλλογισμό.
Η Ελλάδα και η Τουρκία είναι σύμμαχες χώρες εφόσον συμμετέχουν στο ΝΑΤΟ -και όχι μόνο, υπάρχουν μια σειρά άλλων ζητημάτων που τις ενώνουν. Ταυτόχρονα όμως, υπάρχουν και μια σειρά άλλων, πάλι, ζητημάτων που τις χωρίζουν. Έτσι κι αλλιώς οι …διακρατικές σχέσεις αποκλείεται να είναι μονοσήμαντες. Οπότε, σε κάποια πεδία συνεργάζονται (π.χ ”τρομοκρατία”) σε άλλα πεδία ανταγωνίζονται (π.χ βραχονησίδα Χταπόδια...). Και έρχεται το ΚΚΕ, λοιπόν, να γκρινιάξει για την αμφισβήτηση της εθνικής κυριαρχίας από την Τουρκία και αυτό να το δικαιολογήσει με το γεγονός πως η Ελλάδα συμμετέχει στο ΝΑΤΟ και είναι …σύμμαχη χώρα με την προκλητική Τουρκία. Οπότε, εύλογα θα αναρωτηθεί κάποιος:
δηλαδή, αν βγούμε από το ΝΑΤΟ:
1) δεν θα είμαστε σύμμαχοι με την Τουρκία άρα θα σταματήσει τις προκλήσεις;
2) η βάση του ανταγωνισμού μεταξύ των δυο κρατών θα εξαφανιστεί και θα γίνουν ξαφνικά ”φίλοι”;
3) η αποθράσυνση της τούρκικης αστικής τάξης θα σταματήσει γιατί με την έξοδο της Ελλάδας από το ΝΑΤΟ θα ισχυροποιηθεί η θέση της χώρας και άρα η τούρκικη αστική τάξη θα …φοβηθεί;
4) ο ιμπεριαλισμός είναι ένα εξωτικό φρούτο που ευδοκιμεί στη Νότιο Αφρική;
5) θα κερδίσει η ελληνική αστική τάξη την τουρκική και αυτό με κάποιο τρόπο είναι καλό για το λαό;
Κατά τη γνώμη μου και δεδομένου του σκεπτικού της ερώτησης του ΚΚΕ, η συνεπής κατάληξη αυτού θα ήταν:
Να μην διακυβευτεί επ’ ουδενί η συμμετοχή της χώρας στο ΝΑΤΟ και να ενισχυθούν στρατιωτικά τα σύνορα με νέες αγορές εξοπλισμών και μετακίνηση σρατευμάτων. Προς επίρρωση των παραπάνω, το κόμμα προσφέρει πέντε χιλιάδες μέλη του να διαφυλάξουν την εθνική κυριαρχία στα ευαίσθητα σημεία που αυτή αμφισβητείται.
Σε κάθε περίπτωση, κάποιος να ενημερώσει το ΚΚΕ πως η εθνική κυριαρχία -ειδικά αυτή! – με αίμα λαού είναι βαμμένη.
Υ.Γ: Δεν είναι καθόλου τυχαίο πως το σημείο που όλα, μα όλα, τα κόμματα της βουλής συναντιούνται είναι η εξωτερική πολιτική και η εθνική κυριαρχία. Και εκεί φαίνεται η ενότητα των συμφερόντων του Κεφαλαίου.
(προφανώς και είμαι προβοκάτορας)