Οι γραμμές που ακολουθούν αποτελούν έναν ύμνο στην υποκειμενικότητα…Αυτό το παιχνίδι της ανασκόπησης, ή των “καλύτερων” κάθε χρονιάς, είναι παντελώς προσωπικό και το παίζω χρόνια. Μόνιμος παρονομαστής του η παραδοχή πως ακόμα και έξι μήνες μετά μπορεί να έγραφα διαφορετικά πράγματα.
Χωρίς αξιολογική σειρά.
1. Matana Roberts-Coin Coin Chapter Three: River run thee
Εδώ και χρόνια η σαξοφωνίστρια Matana Roberts διατρέχει τη αφροαμερικάνικη ιστορία (και όχι μόνο τη μουσική) με μέσο της τη τζαζ, τον αυτοσχεδιασμό, τα blues και το spoken word. Πλέον σε αυτό το άλμπουμ όλα αυτά είναι πολύ περισσότερο προσωπική υπόθεση.
2. Aphex Twin-Computer Controlled Acoustic Intruments Pt2
Δες εδώ.
3. Mark Fell & Gabor Lazar-The Neurobiology of Moral Decision Making
Ο Mark Fell συνεχίζει να δημιουργεί techno θέτοντας παράλληλα ηθικά και κοινωνικά ερωτήματα για τη χρήση και τη σκοπιμότητα της μουσικής. Και μην έχεις καμιά αμφιβολία, δεν σταματά να φτιάχνει ρυθμική μουσική για να κουνηθείς.
4. Polwechsel-Untitled (No7)
Πριν από δύο χρόνια η τετράδα (πλέον) των αυτοσχεδιαστών από την Αυστρία είχε ονομάσει το άλμπουμ της Traces of Wood αναφερόμενοι στα όργανα (κρουστά, τσέλο, κοντραμπάσο) που δημιουργούσαν τους ήχους του άλμπουμ. Κρατώντας την ίδια γήινη αμεσότητα, ισορροπούν ακόμη καλύτερα μεταξύ αυτοσχεδιασμού και περισσότερο κλασσικής φόρμας.
5. Punk επανεκδόσεις
Σαράντα χρόνια το 2016 από τη οριστική έκρηξη του πανκ και με ένα σωρό επετείους για διάφορα αγαπημένα ιστορικά άλμπουμ. Και, όμως, υπάρχουν ακόμα απίθανες μουσικές να βγουν προς τα έξω, καταπληκτικές μπάντες που ελάχιστοι άκουσαν τότε. Aν δεν είναι αυτό ένδειξη της τεράστιας σημαντικότητας του πανκ, τι άλλο θα μπορούσε να είναι; Έτσι ενδεικτικά διάλεξα αυτό εδώ.
6. Metasplice-S/t
Δες εδώ.
7. Paul Dunmall/Tony Bianco-Autumn
Η διάδραση τους είναι εκπληκτική. Το ίδιο και η ισορροπία μεταξύ free jazz ενέργειας και αυτοσχεδιαστικής λεπτομέρειας.
8. Nzumbe-Titubeo
Δες εδώ.
9. Volcano the Bear-Commencing
Πριν δύο δεκαετίες τέσσερις τύποι από το μαγευτικό Λέστερ ξεκίνησαν να κάνουν μουσική αποφασίζοντας πως καταργούν κάθε σύνορο στην τέχνη τους. Τζαζ, αυτοσχεδιασμός, φολκ, ροκ, και ότι άλλο μπορείς να φανταστείς δοσμένα σε ένα περιτύλιγμα αισθητικής άλλοτε σουρεαλισμού α-λα Monty Pythons και άλλοτε σκοταδιού σαν τα ποιήματα του Ουίλλιαμ Μπλέηκ. Αυτό το box είναι για λίγους-προφανώς λόγω κόστους-αλλά οι κυκλοφορίες τους ήταν πάντα φτηνές στην τιμή, πανάκριβες σε όλα τα υπόλοιπα.
10. Kostis Kylimis-Bethnal Greener
Δες εδώ.
11. Techno και πειραματισμός
Πλέον, στα πλαίσια του απελευθερωτικού για τη μουσική everything goes, πολλοί techno καλλιτέχνες χρησιμοποιούν και ενσωματώνουν noise λογικές και πειραματισμούς στις ηχογραφήσεις τους. Το αποτέλεσμα είναι μουσικές που δεν μπορούν να κατηγοριοποιηθούν όπως αυτές της βερολινέζικης εταιρίας Pan.
12. Ashtray Navigations-A Shimmering Replica
Δες εδώ.
13. Συλλογές
Οι μουσικές συλλογές ανέκαθεν λειτουργούσαν ως θεματικές αναζητήσεις-γνωριμίες. Τώρα το τι γνώριζες και μάθαινες αφορούσε εσένα και αυτόν που έκανε την επιμέλεια (ακόμα και προσωπικά σε μια κασέτα ή cd). Eδώ και χρόνια, στα χρόνια των ισχνότατων αγελάδων για τη μουσική βιομηχανία, κάμποσοι αφιερώνουν κόπο και χρόνο για να στήσουν ολόκληρες εποχές, κοινωνικές συνθήκες αλλά και μουσικές σκηνές μέσω των συλλογών που παρουσιάζουν. Κόσμους ολόκληρους. Ενδεικτικά δύο τέτοιες εταιρίες, η Soul-Jazz και η Sublime Frequencies.
Ροκ ντράμερ, αυτοσχεδιαστής, ηλεκτρονικός πειραματιστής. Μερικά απ’ οσα κάνει ο τυπάς από την Αυστραλία.
ο κουλτουριάρης